Foto is ‘waardevoller’ dan mens

Verzamelaar Keya Morgan betaalde 30.000 dollar voor een fotoalbum met een 150 jaar oude foto van twee slaven. Een van de jonge slaven op de foto – John – werd voor 1.150 dollar verkocht in 1854. Het fotoalbum is dus ‘waardevoller’ dan de slaaf.

Hoewel er ondertussen al veel foto’s gevonden zijn van slaven, zijn er slechts weinig foto’s overgebleven uit de periode dat kinderen als slaaf werden gehouden. Op de foto zijn twee Afrikaans-Amerikaanse slavenkinderen in afgetrapte kleding te zien. De foto werd gevonden in een kelder van een huis in de Amerikaanse staat North Carolina.

Bij de foto hoort een document, waarin staat dat John werd verkocht voor 1.150 dollar. Dit document kocht verzamelaar Morgan voor een extra 20.000 dollar.

Bijzonder detail: de foto is in 1862 gemaakt door fotostudio Mathew Brady. Deze fotostudio maakte foto’s van beroemde personen, zoals president Abraham Lincoln en generaal Robert E. Lee. Waarschijnlijk maakte de fotostudio een foto van de slavenkinderen als propaganda voor de Emancipatieproclamatie, een Amerikaanse wet van Lincoln om de slavernij af te schaffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd