Fossielen van uitgestorven krokodillen gevonden in Brazilië

Braziliaanse paleontologen hebben goed bewaarde en bijna complete fossielen van een roofdier gevonden, dat 238 miljoen jaar geleden in Brazilië leefde. Het wezen, een Prestosuchus chiniquensis, was ongeveer zeven meter lang en woog 900 kilo.

De wetenschappers vonden de fossielen in het dorpje Dona Francisca, 260 kilometer buiten de provinciale hoofdstad Porto Alegre.

“U kunt dit zich niet voorstellen”, zegt Da Silva in een persverklaring. “De fossielen zijn uitstekend bewaard gebleven en de grootte van de restanten is sensationeel!” De ontdekking helpt wetenschappers om de anatomie van de Prestosuchus beter te begrijpen. Daarnaast is het nu mogelijk om een nog gedetailleerder skelet te bouwen.

De Braziliaanse fossielen zijn de enige restanten van de Prestosuchus, die een goedbewaarde achterpoot bevatten. “Daardoor komen we meer te weten over hoe deze fantastische reptielen bewogen”, vertelt paleontoloog Furtado Cabrerira.

De restanten zijn gevonden in een sedimentaire steenformatie, waar miljoenen jaren geleden een meer was. De Prestosuchus, een nauwe verwant van de krokodil, had een grote, diepe schedel met zaagvormige tanden en een lange staart.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd