“Fossiel van tabaksplant uit Pleistoceen ontdekt”

Wetenschappers van het Meyer-Honninger museum uit de Peruaanse stad Trujilo hebben in het noorden van het Amazonegebied de gefossiliseerde resten ontdekt van een tabaksplant die enkele miljoenen jaren oud is. Het zou gaan om een fossiel van ongeveer 30 vierkante centimeter groot. Dit meldt het persbureau AFP.

Het fossiel werd aangetroffen in de Marañón, een rivier in het noorden van Peru. De wetenschappers vermoedden dat veel tabaksplanten oorspronkelijk uit dit gebied komen.

Datering
De wetenschappers verklaarden op de nieuwssite Physorg.com: “Dankzij deze ontdekking weten we dat de plant dateert uit het Pleistoceen”, zeggen de wetenschappers op de nieuwssite Physorg.com. “Onze bevindingen bevestigen dat deze plant is ontstaan in het noorden van Peru, ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden.”

Er is betrekkelijk weinig bekend over de ontstaansgeschiedenis van tabaksplanten. Voor Europeanen het continent in de zestiende eeuw ontdekten werd er al tabak geteeld in Zuid-Amerika.

WIST U DAT…

Rituelen
Bijna alle traditionele Zuid-Amerikaanse stammen gebruikten indertijd tabak bij rituelen. Het was niet vreemd dat de bladeren dienst deden als medicijn bij kwalen aan de ogen. Maar wetenschappers geloven ook dat de stamleden de rook van de tabak uitbliezen voor het begin van belangrijke gevechten met andere stammen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd