Fossiel van broedende dino ontdekt

Een bijzondere vondst in Mongolië. Daar is een moederdino terwijl ze op haar eieren broedde gestorven en gefossiliseerd.

De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het blad PLoS ONE. De dinosaurus in kwestie is afkomstig uit het geslacht Nemegtomaia. Toepasselijk genoeg betekent Nemegtomaia zoiets als: goede moeder van Nemegt (dit laatste is een verwijzing naar een geologische formatie waarin de dinosaurus is teruggevonden). Het geslacht bestaat uit dinosaurussen die zich op twee poten voortbewogen en al wel iets weghadden van de moderne vogels. De dinosaurus behoort tot de soort Nemegtomaia barsboldi.

Niet compleet
De gevonden dinosaurus is niet helemaal compleet. Er missen enkele delen. Waarschijnlijk is de dino nadat deze stierf door diverse roofdieren aangevreten. Maar wat er nog van over is, is toch tamelijk indrukwekkend. Zo laat het fossiel nog goed zien hoe de dinosaurus op de eieren zat. De poten bevonden zich hoogstwaarschijnlijk in het midden van een ring eieren en de armen had de dinosaurus om de bovenste delen van de eieren geslagen.

Een reconstructie van de dinosaurus op zijn nest. Afbeelding: via PLoS ONE - doi/10.1371/journal.pone.0031330.g003.

Ouder
De schedel van de dinosaurus is ongeveer 172 millimeter lang. Het dier moet ongeveer twee meter lang zijn geweest en ongeveer veertig kilo hebben gewogen. Het is zeer aannemelijk dat de dinosaurus één van de ouders van de jonge dino’s in de eieren was.

De gevonden eieren. Foto: via PLoS ONE - doi/10.1371/journal.pone.0031330.g010.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de dinosaurus is gestorven. Het feit dat de dino al broedend stierf, wijst er echter op dat het dier een plotseling dood is gestorven. Mogelijk werd de dino overvallen door een zandstorm. Van de eieren is weinig overgebleven. Zo zijn er geen embryo’s of hele eieren meer aangetroffen. Wel kunnen de onderzoekers met zekerheid vaststellen dat de dino op zeker zeven eieren broedde. Deze eieren lagen wat dieper. Het is goed mogelijk dat zich op deze eieren nog een laag eieren bevond. De eieren moeten ongeveer vijf tot zes centimeter breed en veertien tot zestien centimeter lang zijn geweest.

Bronmateriaal

"New Specimens of Nemegtomaia from the Baruungoyot and Nemegt Formations (Late Cretaceous) of Mongolia" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad PLoS ONE - doi/10.1371/journal.pone.0031330.g003.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd