Fossiel Ida is niet een menselijke voorouder

Het fossiel van Ida lag 25 jaar lang in een la van een verzamelaar. Vorig jaar werd het fossiel herontdekt en onderzocht in een laboratorium. Wetenschappers dachten dat het 47 miljoen jaar oude fossiel een belangrijke schakel was in de evolutie tussen mens en aap. Uit nieuw onderzoek blijkt Ida geen menselijke voorouder te zijn.

Een onafhankelijk team van wetenschappers heeft Ida goed bestudeerd. In de paper ‘Journal of Human Evolution’ schrijven de wetenschappers dat de Darwinius masillae – zoals Ida officieel wordt genoemd – niet één van onze voorouders is.

Jørn Hurum van de universiteit van Oslo was de eerste paleontoloog die schreef over Darwinius. Volgens hem was het fossiel een haplorhine, een groep waartoe de oudste apen en de mens behoren. Volgens antropoloog Chris Kirk van de universiteit van Texas is hier niets van waar. De Darwinius masillae is een halfaap, zoals lemuren, galago’s, potto’s en Iori’s. “Verschillende bewijzen tonen aan dat Darwinius niets te maken had met de menselijke evolutie”, aldus Kirk.

Achteraf is het niet zo verrassend. Jørn Hurum en zijn team kwamen in 2009 nogal plotseling met het nieuws over de zogenaamde ‘menselijke voorouder’. Het moraal van het verhaal is simpel: kondig niet zomaar een nieuwe ontdekking aan, maar voer eerst op alle fronten wetenschappelijk onderzoek uit.

Naar aanleiding van dit incident vindt Ben Goldacre van Bad Science dat wetenschappers en journalisten geen lijntjes met elkaar mogen hebben. Wetenschappers moeten hun werk direct publiceren. De blamage omtrent de zaak Darwinius laat zien wat er allemaal mis kan gaan als wetenschappers de media direct kunnen manipuleren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd