Het ironische fossiel vertelt het verhaal van een reptiel dat een vis vangt en vervolgens zelf door een vis wordt gegrepen.
Het fossiel werd teruggevonden in het zuiden van Duitsland. Wetenschappers vertellen in het blad PLoS ONE het bijzondere verhaal dat hier gefossiliseerd is.
Hoofdrollen
In dat verhaal is een hoofdrol weggelegd voor Rhamphorhynchus. Dit is een vliegend reptiel dat meer dan 100 miljoen jaar geleden leefde. Ook is er een rol weggelegd voor Aspidorhynchus, een redelijk grote vis van meer dan een halve meter lang.
Verdrinken
Het fossiel laat zien hoe Rhamphorhynchus door Aspidorhynchus gegrepen wordt. Waarschijnlijk kort nadat Rhamphorhynchus een lekker visje heeft verorberd: dat steekt namelijk nog in zijn slokdarm, de staart ervan is zelfs nog in zijn keel terug te vinden. En het was niet het eerste visje van de Rhamphorhynchus: zijn maag zit er vol mee. Maar de wraak van de vissen is zoet, zo blijkt. Want Rhamphorhynchus heeft zijn visje nog niet eens helemaal doorgeslikt, wanneer hij door Aspidorhynchus wordt gegrepen. Waarschijnlijk vloog Rhamphorhynchus vrij laag boven het water toen deze door de vis van voren werd aangevallen. De vis trok het reptiel onder water en mede door de vis die nog in de keel van de Rhamphorhynchus stak, verdronk deze snel.
Vast
Onduidelijk is waarom vervolgens ook de aanvaller het loodje legde. Mogelijk kwam het leerachtige membraan van de vleugels van het vliegende reptiel vast te zitten tussen de tanden van de vis en kwamen de twee niet meer van elkaar los. Terwijl de vis zich los probeerde te worstelen (daar zijn sporen van gevonden), zakte deze steeds verder naar beneden en kwam in wateren zonder zuurstof terecht. Daar stikte de vis al snel. De twee lichamen zaten toen nog steeds aan elkaar vast, zonken naar de bodem en fossiliseerden daar mooi.
Het fossiel vertelt niet alleen een ironisch verhaal. Het vertelt onderzoekers ook meer over Rhamphorhynchus en Aspidorhynchus. De twee zijn wel vaker bij elkaar teruggevonden, maar het is voor het eerst dat bewijs wordt gevonden dat Aspidorhynchus de Rhamphorhynchus levend uit de lucht greep. Overigens kon de Aspidorhynchus waarschijnlijk weinig met de vliegende reptielen. Ze waren veel te groot om te verorberen.