Fort van de Vikingen ontdekt in Denemarken

  rsz_trelleborg

  Archeologen hebben in Denemarken de resten van een fort ontdekt. Het cirkelvormige fort zou toebehoord hebben aan de Vikingen en doet in veel opzichten denken aan de beroemde Trelleborg-forten die koning Harald Blauwtand rond 980 liet bouwen.

  De onderzoekers kwamen het cirkelvormige fort op het spoor toen ze lasermetingen van een veld ten westen van Køge maakten. De metingen toonden aan dat zich in het veld een bijna onwaarneembaar cirkelvormig heuveltje bevond. “Door kleine variaties in het magnetische veld van de grond te meten, kun je oude putten of dijkjes identificeren zonder deze te vernietigen,” legt onderzoeker Søren Sindbæk uit. “Dus we westen precies waar we moesten gaan graven om zoveel mogelijk over het fort te weten te komen.”

  Het ontdekte fort met daarop in het groen de plattegrond van een eerder ontdekt fort van de Vikingen: het Fyrkat-fort. De overeenkomsten zijn goed te zien. Afbeelding: © Danish Castle Centre.
  Het ontdekte fort met daarop in het groen de plattegrond van een eerder ontdekt fort van de Vikingen: het Fyrkat-fort. De overeenkomsten zijn goed te zien. Afbeelding: © Danish Castle Centre.
  Vikingen
  De onderzoekers zijn er zeker van dat het fort – dat een diameter van zo’n 145 meter heeft – aan de Vikingen toebehoorde. “Forten zoals deze werden alleen in de tijd van de Vikingen gebouwd,” vertelt onderzoeker Nanna Holm. Het cirkelvormige fort was overduidelijk een militair gebouw en het is aannemelijk dat er ook gevochten werd. Het fort doet sterk denken aan de bekende Trelleborg-forten (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel) die rond het jaar 980 door koning Harald Blauwtand werd gebouwd.

  Datering
  Onduidelijk is nog uit welke tijd het fort stamt. In het fort zijn restjes verbrand hout teruggevonden die momenteel gedateerd worden. “We kunnen niet wachten om te achterhalen of het fort uit de tijd van Harald Blauwtand stamt of dat het gebouwd werd door een voorgaande koning.”

  Belangrijk
  De vondst is – ongeacht de leeftijd van het fort – van grote waarde. “Het is de eerste keer in meer dan zestig jaar dat er een nieuwe fort van de Vikingen in Denemarken ontdekt is,” vertelt Holm. “De ontdekking van een nieuw fort van de Vikingen is een unieke mogelijkheid om meer te leren over hun gevechten en conflicten,” voegt Sindbæk toe.

  Een klein deel van het fort is inmiddels tijdens opgravingen bestudeerd. Maar er zijn nog veel vraagtekens. “De volgende vraag is of er grote gebouwen in het fort gebouwd werden, net zoals dat in het Trelleborg-fort gebeurde. Ook moet je jezelf afvragen of er misschien nog meer verborgen ringvormige forten zijn.”

  Bronmateriaal

  "Sensational Viking fortress discovered near Køge" - AU.dk
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd