Foetus doet meer met linkerhand als moeder gestrest is

zwanger

Ongeboren baby’s gebruiken hun linkerhand vaker wanneer hun moeder gestrest is. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Het suggereert dat stress tijdens de zwangerschap in ieder geval tijdelijk effect heeft op de foetus.

Onderzoekers van Durham University bestudeerden 4D-scans van vijftien gezonde foetussen. De foetussen werden tijdens 24e en 36e week van de zwangerschap vier keer gescand. Ook vroegen de onderzoekers de zwangere vrouwen hoeveel stress ze in de vier weken voor de scan gemaakt werd, hadden ondervonden.

Linkerhand
Hoe gestrester een vrouw was, hoe vaker de foetus het gezicht met de linkerhand aanraakte. En dat is opvallend. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, hadden de onderzoekers verwacht dat de foetussen naarmate ze ouder werden, vaker hun rechterhand zouden gebruiken. Er bleek echter een groot percentage foetussen te zijn dat veelvuldig de linkerhand gebruikte en deze foetussen hadden gestreste moeders. De onderzoekers concluderen op basis daarvan dat de stress die de moeder ondervindt, effect heeft op het gedrag van de baby.

WIST U DAT…

…het lichaam van een zwangere vrouw sterker reageert op muziek?

Het effect van stress
“Ons onderzoek suggereert dat gestreste moeders foetussen hebben die hun gezicht vaker met hun linkerhand aanraken,” vertelt onderzoeker Nadja Reissland. “Dat suggereert dat de stress van de moeder effect heeft op het gedrag van het kind in de baarmoeder en laat zien hoe belangrijk het is dat de hoeveelheid stress tijdens de zwangerschap beperkt wordt.”

Linkshandig
De onderzoekers benadrukken dat een gestreste moeder de kans dat een kind linkshandig wordt, niet vergroot. “Hoewel we zagen dat foetussen van gestreste moeders veel vaker dan men zou verwachten hun linkerhand gebruikten, zeggen we niet dat de stress van de moeder ertoe leidt dat een kind na de geboorte linkshandig wordt.” Eerder onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat links- of rechtshandigheid na de geboorte in sommige gevallen genetisch bepaald is.

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of de stress die een moeder tijdens de zwangerschap ondervindt ook nadat een kind geboren is nog gevolgen heeft voor de baby. Ook zouden de onderzoekers in de toekomst graag willen kijken of de foetus van een gestreste moeder zelf ook gestrester is. Dat zouden ze kunnen achterhalen door te kijken naar zijn stresshormonen.

Bronmateriaal

"Left-handed fetuses could show effects of maternal stress on unborn babies" - Dur.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ecahal (cc via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd