Florida als basis van de private ruimtevaart?

Die vraag beantwoordt NASA-baas Charles Bolden met een volmondige ‘ja’. Als het aan hem ligt, gaan de private ruimtevaartorganisatie geen nieuwe infrastructuur bouwen, maar maken ze gebruik van de faciliteiten op Cape Canaveral. “Ik hoop dat de Space Coast de plaats is waar we mensen altijd de ruimte in brengen.”

Volgens Bolden is het heel logisch dat de private firma’s gebruik gaan maken van de faciliteiten van de overheid. “We kunnen alles wat iedereen wil veel sneller regelen als we gebruiken wat er al is in plaats van alles nieuw bouwen.” Op dit moment kunnen vanaf Cape Canaveral verschillende raketten worden gelanceerd. Door wat aanpassingen zou dat aantal nog groter kunnen worden.

Of de private firma’s het ook zien zitten om vanuit het bolwerk van NASA te lanceren, is niet helemaal duidelijk. Er zijn echter al enkele ruimtevaartorganisaties die hebben aangegeven Cape Canaveral te willen gebruiken.

NASA zal – voordat de private organisaties ook maar denken aan het gebruik van de faciliteiten in Florida – eerst Kennedy’s Space Center (KSC) aanpakken. Het centrum wordt vernieuwd en verbeterd in de hoop dat de commerciële partijen hier vandaan – tegen een vergoeding – lanceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd