Flirt leverde Andromedanevel veel sterren op

Wetenschappers hebben ontdekt dat de Andromedanevel een flink aantal sterren te danken heeft aan een flirt.

Wetenschappers bestudeerden de nevel met behulp van Hubble. Al snel ontdekten ze iets bijzonders. Het sterrenstelsel had er ongeveer 1,5 tot 3 miljard jaar geleden plots heel veel sterren bijgekregen. Die sterren waren allemaal ontstaan in de buitenste regionen van de Andromedanevel.

WIST U DAT?

…het Andromedastelsel een echte dikkerd is?

M33
De wetenschappers denken het plotselinge ontstaan van zoveel sterren wel te kunnen verklaren, zo is in hun paper te lezen. Want een ander sterrenstelsel – M33 – ervoer in diezelfde tijd ook een explosieve groei van het aantal sterren.

Zwaartekracht
M33 passeerde 1,5 tot 3 miljard jaar geleden de Andromedanevel. De twee naderden elkaar zo sterk dat de zwaartekracht van het ene stelsel invloed op het andere stelsel begon uit te oefenen. En die flirt had ook gevolgen voor de gassen in de sterrenstelsels. Deze waren niet langer stabiel en vormden sterren.

De Andromedanevel ligt relatief dicht bij onze Melkweg. De afstand tussen de aarde en de nevel bedraagt ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar. M33 staat tegenwoordig net ietsje verder weg: 2,8 miljoen lichtjaar.

Bronmateriaal

"She Just Lights Up" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / K. Gordon (Univ. of Arizona) / GALEX Science Team.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd