Flinke vuurbol gespot boven Europa

Een ruimtesteen ter grootte van een voetbal is boven Duitsland de atmosfeer binnen gedrongen.

Het resulteerde in een flinke, heldere vuurbol die niet alleen in Duitsland, maar ook in onder meer Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland en Italië zichtbaar was.

Eén van de mensen die de flinke meteoroïde spotte én vereeuwigde, was fotograaf Ollie Taylor. Hij was voor een fotoshoot aan het werk in de Dolomieten en fotografeerde de vuurbol min of meer per ongeluk. Hij was druk bezig de Grote Beer vast te leggen, toen de vuurbol voorbij kwam schieten. Het resultaat is een prachtige foto!

De ruimtesteen moet ongeveer zo groot zijn geweest als een voetbal en drong zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Darmstadt de atmosfeer binnen. Naar schatting had deze een snelheid van zo’n 70.000 kilometer per uur. De vuurbol ontstond doordat de ruimtesteen er met zijn hoge snelheid voor zorgde dat moleculen die deze in de lucht tegenkwam, enorm verhit werden. Op een hoogte van zo’n 50 kilometer boven Luxemburg zouden de laatste restjes van de ruimtesteen in de atmosfeer zijn verbrand.

Grote vraag is natuurlijk waar deze ruimtesteen precies vandaan kwam. Mogelijk is er een verband met de meteorenzwerm Tauriden zuid. Deze geeft in november acte de présence doordat de aarde door de baan van komeet Encke beweegt. Die komeet heeft flink wat gruis en puin achtergelaten dat vervolgens in de atmosfeer van de aarde verbrandt.

Bronmateriaal

"Autumn Fireball" - ESA
Ollie Taylor / Ollie Taylor Photography

Afbeelding bovenaan dit artikel: Comfreak (via Pixabay)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd