Flinke uitbarsting op de zon

De zon heeft gisteren een enorme zonnevlam geproduceerd. De gevolgen ervan lijken echter aan ons voorbij te gaan.

De zonnevlam die de zon produceerde, maakt deel uit van de klasse X1. Dat betekent dat het een flinke zonnevlam was. Zonnevlammen worden in drie klassen ingedeeld: de C-, M- of X-klasse. Met deze klasse wordt aangegeven hoe gevaarlijk de zonnevlam (en dan in het bijzonder de materie die deze aan de zonnewind meegeeft) voor ons is. C zijn de kleinste uitbarstingen waar wij op aarde weinig van meekrijgen. Een zonnevlam uit de M-klasse is al iets flinker en kan met name op de polen van onze aarde voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld radiogolven verstoren. Zonnevlammen uit de X-klasse zijn heftig en kunnen op heel de aarde voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld elektriciteit die uitvalt of radioverbindingen die niet meer werken. Binnen elke klasse worden ook weer onderverdelingen gemaakt. Zo is X1 een relatief kleine X-vlam die toch nog voor veel problemen kan zorgen.

Weinig te vrezen
Toch hebben we weinig van deze zonnevlam te vrezen. De zonnevlam – die vergezeld ging door een coronale massa-ejectie (CME) – is flink, maar de CME is niet exact op de aarde gericht en zal deze grotendeels missen. Zo is ook de kans op poollicht heel klein.

SDO
De zonnevlam werd geproduceerd door de zonnevlek Regio 1429. Het Solar Dynamics Observatory legde de zonnevlam natuurlijk vast.

De foto die het SDO maakte.

De flinke zonnevlam is het zoveelste signaal dat erop wijst dat de zon langzaamaan wakker wordt. De zon maakt cycli van elf jaar door waarin deze ‘indut’ (minder actief is) en weer ‘wakker wordt’ (actiever wordt). Het hoogtepunt van de activiteit (het zonnemaximum) staat gepland voor begin volgend jaar. Dat betekent dat we in aanloop daar naar toe nog wel de nodige activiteit op de zon mogen verwachten.

Bronmateriaal

"Minor Solar Radiation Storm Likely" - NOAA.gov
"X-class flare this morning" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd