Flinke T. rex woog meer dan 9000 kilo

Wetenschappers hebben de bouw van de gigantische dinosaurus nog eens bestudeerd en komen met schokkende cijfers.

De onderzoekers scanden de skeletten van vijf dinosaurussen. Vervolgens maakten ze er 3D-modellen van. Op basis daarvan konden ze vaststellen hoeveel de dieren ongeveer gewogen moeten hebben. Onder de vijf dinosaurussen bevond zich ook de grootste T. rex die ooit is ontdekt: Sue. Het beest heeft een schedel die aan de achterzijde ongeveer een meter breed is. De schedel is 1,5 meter lang.

Zwaarder
Uit het onderzoek blijkt dat de dinosaurussen veel zwaarder waren dan uit eerdere studies is gebleken. Zo woog Sue waarschijnlijk om en nabij de 9500 kilo. Daarmee is ze dertig procent zwaarder dan onderzoekers dachten. De gemiddelde T. rex woog tussen de 6000 en 8000 kilo, zo schrijven de onderzoekers in het blad PloS ONE.

Hè?

Hoe kan het dat onderzoekers de T. rex altijd als minder zwaar bestempeld hebben? De wetenschappers gebruikten voorheen altijd schaalmodellen om de massa te berekenen. Kleine foutjes in zo’n schaalmodel resulteren al snel in enorme fouten in de resultaten.

Jonkie
De onderzoekers scanden ook een jonge T. rex om te achterhalen hoe (snel) de dieren groeiden. Ze gingen er daarbij vanuit dat een T. rex wanneer deze uit het ei kwam minder dan tien kilo woog. Dat weten ze redelijk zeker, omdat een zwaardere T. rex ook een dikkere eischaal nodig heeft en een dikkere eischaal kan de jonge dinosaurus weer niet breken. Dus dan zou het ei nooit uitkomen.

Hard groeien
De onderzoekers ontdekten dat een T. rex waarschijnlijk in minder dan twintig jaar tijd uitgroeide van een tien kilo wegend jonkie tot een meer dan 6000 kilo wegende volwassene. De jonge T. rex groeide het hardst tussen de tien en twaalf en de zeventien en achttien jaar. Dan kon deze in een jaar tijd wel eens meer dan duizend kilo aankomen, zo blijkt.

Het onderzoek zegt ook wel iets over de spiermassa van de T. rex. Deze is enorm en sommige onderzoekers stelden dan ook dat het dier redelijk snel moet zijn geweest. Dit onderzoek wijst er echter op dat T. rex al die spiermassa nodig had om overeind te blijven en er niet direct sneller van werd.

Bronmateriaal

"Old Thunder Thighs: T. Rex's Weight Topped 9 Tons" - Livescience.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Charles R. Knight en laat zien hoe mensen zich rond 1919 de T. rex voorstelden (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd