Flinke storm wordt Malta’s ‘Blauwe Oog’ fataal

De door de natuur gevormde brug is gisteren in het water gestort. En daarmee is Malta een toeristische trekpleister armer.

Het ‘Blauwe Oog’ (ook wel ‘Blauw Raam’ of Azure Window’ genoemd) bevond zich in Dwejra-Baai, aan de rand va het eiland Gozo (onderdeel van Malta). De baai wordt omringd door kalkstenen rotsen. En in één van die rotsen was door de eeuwen heen een ongever 50 meter groot gat (of oog) ontstaan. Het was het resultaat van erosie: water en wind hebben gesteente weggesleten.

Verzwakt
Terwijl de natuur deze brug ‘beeldhouwde’ werd deze ook steeds zwakker. In 2012 stortte een deel van het Blauwe Oog reeds in het water (zie de afbeelding hieronder). Het vermoeden dat het ‘Blauwe Oog’ zijn langste tijd gehad had, werd gisteren waarheid: een heftige storm is de brug fataal geworden.

Het Blauwe Oog in 2006 (boven) en in 2012 (onder). Te zien is dat de pilaar aan de linkerzijde flink slanker is geworden. Foto’s: Glen Bowman (boven) en Berit Watkin (onder), beiden via Wikimedia Commons).

Foetsie
De baai is er met het verlies van het ‘Blauwe Oog’ aanmerkelijk saaier op geworden. Dat blijkt ook uit beelden die gisteren van de plek waar zich eerder deze week nog het door de natuur gevormde oog bevond, zijn gemaakt.

Malta is zeker niet het eerste eiland dat een dergelijk verlies moet incasseren. Ook Australië maakte het – meer dan 25 jaar geleden – mee. Toen stortte een deel van de London Arch naar beneden.

De London Arch voor en na (inzet) een deel van de brug instortte. Afbeelding: Ginge1420 en Philiphist (inzet), beiden via Wikimedia Commons.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Felix König (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd