Flinke snee ontdekt in oog van Ötzi

Wetenschappers hebben op scans van Ötzi een snee in zijn oog ontdekt. En dat brengt twijfels over de doodsoorzaak met zich mee.

Zo’n twintig jaar geleden ontdekten twee wandelaars in de Alpen het goed bewaard gebleven lichaam van Ötzi. De man moet op het moment van overlijden zo’n 45 jaar oud zijn geweest en leefde meer dan 5000 jaar geleden.

Pijl
Er is enorm veel onderzoek naar Ötzi gedaan, omdat hij wetenschappers de zeldzame gelegenheid biedt om meer te weten te komen over de tijd waarin hij leefde. Uit één van die onderzoeken bleek dat er in de linkerschouder van Ötzi een stukje pijl zat. De conclusie was duidelijk: Ötzi was vermoord. De ijsman zou door de pijl zijn geraakt in een grote ader en in korte tijd zijn doodgebloed.

WIST U DAT?

…Ötzi er meer dan 5000 jaar geleden zo uitzag?

Snee
Maar nieuw onderzoek brengt nieuwe feiten aan het licht. Ötzi blijkt een incisie in zijn rechteroog te hebben. Ook zijn er rond dat rechteroog sporen van een enorme bloeding aangetroffen. Een biopsie moet dat laatste nog bevestigen. Maar het onderzoek leidt nu al tot nieuwe speculaties. “Misschien viel hij (Ötzi, red.) of misschien vocht hij hier, niemand weet het,” stelt onderzoeker Wolfgang Recheis. “Op een hoogte van 3250 meter zou deze snee alleen al dodelijk zijn geweest.”

Twijfels
Officieel blijft de doodsoorzaak: de pijl die een belangrijke ader raakte. Maar Recheis wijst erop dat die theorie lang niet door alle onderzoekers omarmd is. “Er zijn twijfels,” vertelt hij. Zo is er geen direct bewijs dat de pijl zeer belangrijke bloedvaten of zenuwen raakte. Recheis pleit dan ook voor een andere doodsoorzaak. “Hij (Ötzi, red.) was daarboven geraakt door een pijl. Hij viel naar beneden, liep een snee in zijn oog op en bloedde dood.” Anderen blijven ervan overtuigd dat de pijlwond dodelijk was.

Over één ding zijn alle onderzoekers het wel eens: Ötzi werd vermoord. De incisie in zijn oog ontstond niet door zomaar een val. Daarvoor was Ötzi een te ervaren bergbeklimmer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd