Flinke meteoriet ontdekt op Antarctica

meteoriet

Belgische en Japanse wetenschappers hebben op Antarctica een achttien kilo zware meteoriet ontdekt. De meteoriet bevond zich in het oostelijke deel van de Antarctische ijskap. Het is de grootste meteoriet die sinds 1988 in dit gebied is teruggevonden.

Een eerste analyse van de meteoriet wijst erop dat het om een chondriet gaat. Dit is de meest voorkomende meteoriet op aarde. Op dit moment wordt deze in Japan nader onderzocht.

Onverwacht
“Deze meteoriet was een heel onverwachte vondst voor ons,” vertelt onderzoeker Vinciane Debaille. “Niet alleen vanwege het gewicht, maar ook omdat we normaal gesproken niet zulke grote meteorieten op Antarctica terugvinden. Dit is de grootste meteoriet die in vijfentwintig jaar tijd op het oostelijke deel van Antarctica is aangetroffen, dus dit is een hele bijzondere vondst voor ons.”

WIST U DAT…

…onlangs mogelijk de eerste meteoriet afkomstig van Mercurius is ontdekt?

Zonnestelsel
De onderzoekers waren specifiek op zoek naar meteorieten toen ze op de ruimtesteen stuitten. “We bestuderen meteorieten om meer te weten te komen over hoe het zonnestelsel tot stand is gekomen, hoe het zich ontwikkeld heeft en hoe de aarde zo’n unieke plek in ons zonnestelsel kon worden,” legt Debaille uit.

De zoektocht naar meteorieten op Antarctica mag echt een succes genoemd worden. “Twee jaar geleden vonden we nog minder dan tien kilo (aan meteorieten, red.). Dit jaar vonden we zoveel meteorieten dat we het reisbureau moesten bellen, omdat we 75 kilo aan meteorieten mee naar huis wilden nemen.” In totaal vonden de onderzoekers 425 meteorieten terug. Het achttien kilo zware exemplaar is van die 425 meteorieten op dit moment de grootste verrassing.

De achttien kilo zware meteoriet. Foto:
De achttien kilo zware meteoriet. Foto: © International Polar Foundation.

Bronmateriaal

"Scientists at Princess Elisabeth Antarctica discover 18kg Antarctic meteorite" - Antarcticstation.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © International Polar Foundation.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd