Flesvoedinggevende moeder voelt zich schuldig, maar dat is nergens voor nodig

Een moeder die haar kind flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding, voelt zich vaker schuldig. Ook vindt de moeder het nodig om haar keuze te verdedigen.

Britse onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben de ervaringen van meer dan 1600 kersverse moeders bestudeerd. Daaruit blijkt dat er een groot verschil is tussen borstvoedende en flesvoedinggevende mama’s.

67% van de flesvoedinggevende moeders voelt zich schuldig, 68% voelt zich gestigmatiseerd en 76% ervaart regelmatig druk om de keuze voor flesvoeding te verdedigen. Dit blijkt vaker te gelden voor moeders die begonnen met borstvoeding maar later overstapten op flesvoeding en moeders die voor de bevalling aangaven alleen maar borstvoeding te willen geven.

Borstvoedende moeders ervaren minder vaak negatieve emoties, maar dat betekent niet dat deze gevoelens er helemaal niet zijn. Ook zij ervaren negatieve emoties, maar dat heeft dan vaker met de omgeving te maken.

Verschillende emoties
Maar waar komt dat door? “Vrouwen die borstvoeden zijn bang dat ze hun familie verwaarlozen en bepaalde verplichtingen niet nakomen, terwijl flesvoedinggevende moeders zich schuldig voelen over het feit dat ze hun kinderen niet het beste kunnen geven wat er is”, zegt hoofdonderzoeker Sophia Komninou. “Ook schamen ze zich om tegen anderen te zeggen dat zij geen borstvoeding geven. Zij krijgen dan namelijk het idee dat ze de titel ‘goede moeder’ niet verdienen.”

“De boodschap dat borstvoeding het beste is doet meer kwaad dan goed”

Nauwelijks verschil tussen borstvoeding en flesvoeding
In Nederland, maar ook in veel andere landen, wordt borstvoeding gepromoot door artsen. Producenten van flesvoeding mogen geen reclame maken voor hun producten en moeten vermelden dat borstvoeding de beste voeding is voor baby’s. De voordelen van borstvoeding zijn echter sterk overdreven, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Borstvoeding geeft het immuunsysteem van pasgeboren kinderen een boost, maar vergroot wel de kans op astma.

Voorzichtig zijn in campagnes
“De boodschap dat borstvoeding het beste is doet meer kwaad dan goed”, zegt collega Victoria Falls. “We moeten erg voorzichtig zijn met het gebruik van deze woorden in toekomstige campagnes.”

“In Groot-Brittannië geeft minder dan één procent van de moeders zes maanden lang alleen maar borstvoeding”, vervolgt Falls. “We moeten de moeders die niet borstvoeden beter ondersteunen en beschermen.” Ook is borstvoeding geven zwaar, zeker als het zes maanden lang is. “Het is goed dat moeders dit zo vroeg mogelijk weten, zodat ze een realistisch doel voor zichzelf kunnen stellen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd