Flamingo gebruikt make-up om partner te paaien

Flamingo’s maken gebruik van natuurlijke make-up om ervoor te zorgen dat ze extra opvallen en een partner vinden. Dat blijkt uit onderzoek. Het is voor het eerst dat wetenschappers aantonen dat de vogels om kosmetische redenen kleurpigmenten uit de stuitklier naar hun veren brengen. De flamingo verplaatst de pigmenten door met zijn hoofd over diens nek, borst en rug te bewegen.

De kleuren van vogels veranderen onder meer doordat ze zich ‘schuren’ of in aanraking komen met viezigheid. Soms overkomt dat de vogels, soms doen ze het erom. Sommige vogelsoorten veranderen hun kleuren zelfs door ze opzettelijk in te smeren met een substantie die ze zelf vervaardigen of elders halen. Onder de substanties die vogels zelf maken, bevinden zich onder meer de afscheidingen uit de stuitklier. Deze hebben vaak een oranje, rode of gele kleur. En daar blijkt de flamingo handig gebruik van te maken.

Kleurrijker
De onderzoekers bestudeerden de veranderingen die de veren van de flamingo doormaakten. Ze ontdekten dat de veren van de flamingo veel kleurrijker waren in de periode waarin de vogels in groepen leefden en een partner zochten. Zodra de vogels gingen broeden en dus een partner gevonden hadden, nam de helderheid van de kleur af.

WIST U DAT…

…sommige vogels een optische illusie gebruiken om een partner te vinden?

Stuitklier
Ook ontdekten de onderzoekers dat de vogels de kleurpigmenten vanuit de stuitklier (nabij de staart) met behulp van de kop over hun hele lichaam verspreidden. Ook dat gedrag kwam veel vaker voor wanneer de dieren in groepen leefden.

De onderzoekers concluderen dat de verspreiding van de pigmenten nauw samenhangt met de zoektocht naar een partner. Hun studie verscheen online in het blad Behavioral Ecology and Sociobiology.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd