Financiële beslissingen nemen we met ons hart

Wanneer mensen voor een financiële keuze staan vertelt hun ‘gevoel’ vaak welke beslissing zij moeten nemen. Zelfs als we kunnen profiteren, vertelt het lichaam ons soms om het financiële voorstel te weigeren.

Dat mensen soms beslissingen maken met hun hart, in plaats van hun hersenen is niet nieuw. Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Cognitive, Affective, & Behavioural Neuroscience, blijkt dat ook financiële beslissingen vaak genomen worden door het lichaam, en niet door rationale gedachten. Een financieel voorstel waar u van kunt profiteren, wordt door het lichaam gekenmerkt als ‘oneerlijk’ waardoor u het weigert. De studie bewijst dat ons lichaam soms bepaalt hoe wij denken en voelen, maar ook dat mensen die erg afgestemd zijn op hun lichaam, zich meer laten leiden tot hun ‘gevoel’.

WIST U DAT…

…een beetje naar links leunen een vrij grote invloed heeft op uw keuzes?

Het onderzoek is gebaseerd op een welbekende psychologische test: the Ultimatum Game. Tijdens dit spel worden 51 deelnemers gepresenteerd met een serie van financiële voorstellen waarmee op verschillende manieren tien pond kan worden verdiend. De proefpersonen weigerden vaak ‘oneerlijke’ voorstellen, ook al leden zij hierdoor financiële schade. Tijdens het maken van de beslissingen werd de hartslag van de deelnemers gemeten. Zij moesten daarnaast zelf aangeven hoe snel zij dachten dat hun hart klopte door de slagen te tellen. Ook werd gemeten in welke mate hun vingers begonnen te zweten. De mensen die een heftigere lichamelijke reactie gaven, weigerden vaker oneerlijke voorstellen. Maar dit deden zij alleen wanneer zij de tijd kregen om naar hun eigen lichaam te luisteren, zoals het tellen van hun hartslag.

De resultaten laten zien dat mensen een sterk lichamelijk ‘gevoel’ hebben waarmee wij beslissingen nemen. Uitspraken als ‘volg je hart’ lijken hierdoor wel waar te zijn. Volgens onderzoeksleider Dr. Barney Dunn van de Exeter Universiteit zijn mensen erg afgestemd op oneerlijkheid. “We moeten soms de eisen voor het behouden van gerechtigheid afwegen tegenover onze eigen economische belangen. In een tijd waarin er flink wordt gedebatteerd over verschillende ideeën op het gebied van bonussen en pensioenregelingen in de financiële sector, is het belangrijk om te weten waarom sommige mensen zich opstandig opstellen tegenover oneerlijkheid terwijl anderen bereid zijn het te accepteren.”

Bronmateriaal

"The heart rules the head when we make financial decisions" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door klynslis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd