Filmpje brengt angstige momenten van Orion in beeld

orion

Begin deze maand maakte ruimtesonde Orion zijn eerste testvlucht. Hoewel er geen mensen aan boord waren, weten we dankzij een nieuw filmpje nu toch ongeveer welke angstige momenten toekomstige astronauten aan boord van Orion moeten doormaken.

Het filmpje is gemaakt door een camera die door één van de raampjes van Orion tuurde en geeft ons dus een beeld van wat toekomstige astronauten wanneer ze in de ruimtesonde plaatsnemen, ervaren. Het filmpje laat de terugreis van Orion richting de aarde zien en begint zo’n tien minuten voordat ruimtesonde Orion in de Stille Oceaan plonst, te lopen.

Frictie
De ruimtesonde begint dan net de atmosfeer van de aarde te ervaren. Zo’n twee minuten later maakt die atmosfeer het Orion het lastigst: er is sprake van enorme frictie tussen de atmosfeer en het hitteschild van Orion. De temperatuur loopt op, te zien aan de kleuren die van wit in geel, van geel naar lila en van lila naar magenta lopen.

Orion

Orion is het nieuwe ruimtevaartuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie en moet astronauten naar onder meer Mars en planetoïden gaan brengen.

Parachutes
Orion doorstaat de atmosfeer en de camera blijft lopen. We zien hoe de parachutes uitklappen. Die parachutes vertragen de ruimtesonde, zodat deze niet heel veel later veilig op aarde kan landen.

Orion maakte begin deze maand zijn eerste testvlucht. Tijdens de 4,5 uur durende vlucht maakte de ruimtesonde twee baantjes rond de aarde, om vervolgens met een plons in de Stille Oceaan te landen. Tijdens de testvlucht wilde NASA diverse systemen aan boord van de ruimtesonde testen. Onder meer het hitteschild en de parachutes. De tijdens de testvlucht verzamelde gegevens worden momenteel geanalyseerd.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd