Filmmaker ontdekt 3D-films uit Nazi-tijdperk

De techniek van de 3D-film kwam zo’n vijf decennia geleden tot leven en anno 2011 wordt de 3D-film nog steeds door velen als baanbrekend gezien. Maar ook hier lijkt weer te gelden: niets nieuws onder de zon. Een Australische filmmaker stuitte tijdens zijn studie naar filmbeelden uit het Nazi-tijdperk op twee films waarin in 3D propaganda wordt gemaakt voor het Derde Rijk.

De twee filmpjes stammen uit het jaar 1936 en werden gemaakt in opdracht van Joseph Goebbels’ ministerie van propaganda. De Nazi’s noemden het geen 3D maar ‘raum film’. Ontdekker Philippe Mora vermoedt dat de films daardoor zolang verborgen zijn gebleven. “Niemand realiseerde zich waarschijnlijk dat ze (de filmpjes, red.) in 3D waren.”

De twee films duren elk een half uur. Het ene filmpje is een musical met onder meer close-ups van de bekende Duitse braadworst. In het andere filmpje volgen de filmmakers een groepje Nazi-filmsterren. “De kwaliteit van de films is fantastisch,” vertelt Mora. “De Nazi’s legden alles heel geobsedeerd vast en elk beeld is geregisseerd. Het maakte allemaal deel uit van hoe ze de controle over hun land en de mensen behielden.”

Volgens Mora zijn de films gemaakt met twee camera’s en een prisma voor de twee lenzen. Hij is ervan overtuigd dat er nog meer verborgen 3D-films uit het Nazi-tijdperk zijn en zet zijn zoektocht dan ook voort, zo liet hij aan Variety weten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd