Files zijn niet goed voor je gezondheid

Sta je dagelijks in de file? Vergeet dan niet om je airco of ventilatie uit te schakelen, want zo voorkom je dat je wordt blootgesteld aan giftig dampen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is luchtvervuiling één van de tien grootste risico’s voor mensen. Ieder jaar sterven zeven miljoen mensen aan luchtvervuiling.

De slimme snelweg van de toekomst

Wetenschappers werken aan oplossingen en technieken om snelwegen nog slimmer te maken. De staart van een file wordt doorgaans langer wanneer stapvoetsrijdende automobilisten regelmatig van rijstrook veranderen. Wanneer de wegbelijning tijdens een file automatisch van een stippellijn in een doorgetrokken streep verandert, lossen files sneller op.

Eén zo’n plek waar we worden blootgesteld aan vuile lucht is in files en voor het rode stoplicht. Auto’s staan stil, maar de motoren draaien door, waardoor uitlaatgassen ophopen tussen de verschillende voertuigen. Onderzoekers van de universiteit van Surrey adviseren om de ventilator uit te zetten, omdat de lucht buiten de auto viezer is dan in de auto. Dit geldt ook voor stilstaan voor het rode licht.

“In een file moet je de ramen dichthouden en de ventilator uitzetten”, concludeert onderzoeker Prashant Kumar van de universiteit van Surrey. “Probeer ook de afstand tussen jou en de auto voor je te vergroten. Als je toch de airco of ventilator wil aanzetten, laat de lucht in de auto dan hercirculeren en haal geen nieuwe lucht naar binnen.”

Vorig jaar toonde Kumar aan dat automobilisten voor het stoplicht worden blootgesteld aan 29 keer zoveel schadelijke deeltjes dan tijdens het rijden.

Oplossingen
Het wordt niet genoemd in het paper, maar kunnen autofabrikanten de ventilatiesystemen niet slimmer maken? Wanneer de snelheid van een auto minder dan 10 kilometer per uur is, dan schakelt de ventilator automatisch over van externe aanvoer naar interne circulatie. Of – misschien nog wel beter – een auto krijgt een verwisselbaar filter om vieze deeltjes uit de lucht te filteren.

De mooiste oplossing is natuurlijk overstappen naar auto’s die het milieu niet of minder vervuilen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s. In dat geval worden niet alleen automobilisten beschermd tegen giftige dampen, maar ook fietsers en voetgangers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd