Fijnstof tast mogelijk de spermaproductie aan

Blootstelling aan fijnstof blijkt er in ieder geval bij muizen voor te zorgen dat hun spermaproductie terugloopt.

Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag tijdens een bijeenkomst van de Endocrine Society in New Orleans wordt gepresenteerd. “Onvruchtbaarheid is wereldwijd een groeiend probleem en luchtvervuiling kan één van de belangrijkste factoren erachter zijn,” aldus onderzoeker Elaine Maria Frada Costa.

Vier groepen
De onderzoeker en collega’s baseren die suggestie op een onderzoek onder muizen. De muizen werden verdeeld over vier groepen. Muizen in de ene groep werden voor en na de geboorte, tot ze volwassen waren, blootgesteld aan PM2,5 (fijnstof met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer) zoals dat in Sao Paolo te vinden is. De tweede groep muizen werd alleen aan het fijnstof blootgesteld in de periode dat zij bij hun moeder dronken. De derde groep werd alleen na de geboorte, maar wel tot het moment dat de muizen volwassen waren, aan het fijnstof blootgesteld. En de vierde groep muizen werd na de geboorte tot het moment waarop de muizen volwassen waren blootgesteld aan gefilterde lucht. De onderzoekers bestudeerden vervolgens de teelballen van de muizen en hun spermaproductie.

Resultaten
De zaadbuizen in de teelballen van muizen die aan fijnstof waren blootgesteld bleken er aanzienlijk slechter aan toe te zijn dan die van muizen die niet aan fijnstof waren blootgesteld. En het sperma van de muizen die aan fijnstof waren blootgesteld bleek ook van aanzienlijk slechtere kwaliteit te zijn. Dat laatste gold met name voor de muizen die zowel voor als na de geboorte aan fijnstof waren blootgesteld. Het functioneren van de teelballen bleek overigens het sterkst te worden aangetast door blootstelling aan fijnstof ná de geboorte.

Epigenetisch
De veranderingen die onderzoekers aantroffen bij de aan fijnstof blootgestelde muizen waren epigenetisch van aard. Dat betekent dat ze niet het resultaat zijn van veranderingen in de DNA-sequentie, maar veranderingen in de genexpressie.

Hoewel het onderzoek zich beperkt tot muizen achten onderzoekers het aannemelijk dat ook de menselijke spermaproductie negatief beïnvloed wordt door fijnstof. Een extra reden om de luchtvervuiling aan te pakken, aldus Costa.

Bronmateriaal

"Particulate air pollution linked with reduced sperm production in mice" - Endocrine Society (via Eurekalert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: geralt / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd