Feedback verslechtert prestaties tijdens complexe taak

Wanneer mensen bezig zijn met een complexe taak waarin lastige beslissingen moeten worden genomen, kunt u maar beter even geen feedback geven. Zelfs als deze positief is, heeft feedback in zo’n geval namelijk een negatief effect op de prestaties.

Dat hebben onderzoekers van de Queen Mary University of London ontdekt. Ze lieten proefpersonen een taak uitvoeren die heel lastig was. De proefpersonen moesten kiezen hoe ze de gezondheid van een baby het beste konden voorspellen of bepalen. “We ontdekten dat de prestaties van de proefpersonen verslechterden wanneer ze terwijl ze met de taak bezig waren ook nog rekening moesten houden met de feedback die ze kregen,” vertelt onderzoeker Magda Osman.

Negatief effect
De onderzoekers denken wel te kunnen verklaren waarom feedback – ook als deze positief is – soms een negatief effect heeft. “De taak die de mensen (proefpersonen, red.) moesten vervullen, was lastig en vroeg veel van ze. Dus wanneer ze positieve of negatieve feedback kregen, namen ze te veel informatie tot zich en dat leidde ze af.” Hierdoor konden ze geen goede beslissing maken en de taak dus niet goed ten einde brengen.

WIST U DAT…

…we financiële beslissingen met ons hart maken?

Overschat
“De rol die feedback kan spelen, wordt overschat. Mensen denken dat elke vorm van feedback de prestaties tijdens heel veel taken verbetert en dat de prestaties beter worden wanneer er meer feedback wordt gegeven. Maar men moet rekening houden met hoe complex de taak is, want dat bepaalt in hoeverre feedback de prestaties hindert in plaats van verbetert.”

Slimme meter
Het onderzoek heeft heel veel implicaties voor het alledaagse leven. Als een voorbeeldje noemen de onderzoekers bijvoorbeeld de introductie van de slimme meter. “De introductie van slimme energiemeters die je in staat stellen om de hoeveelheid energie die je verbruikt in de gaten te houden, lijkt een heel prettig ‘groen’ idee dat je kan helpen om minder energie te verbruiken. Maar de feedback die mensen ontvangen, is zo complex dat deze ze niet automatisch helpt om hun energieconsumptie te verminderen. Want als de energiemeter blijft veranderen en de mensen niet in staat zijn om na te gaan welke apparaten aan zijn, hoe kunnen ze dan leren om hun energieconsumptie te verlagen?”

En ook managers – de aangewezen personen om anderen van feedback te voorzien – moeten goed nadenken voordat ze anderen feedback geven. “Managers moeten hun werknemers wanneer deze te maken hebben met ingewikkelde situaties meer tijd geven om dingen te analyseren en te evalueren.” Het onderzoek staat haaks op de ideeën van bijvoorbeeld Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman die juist stelt dat feedback goed is.

Bronmateriaal

"Feedback can have a negative impact on performance" - Qmul.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door The_Warfield (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd