Fase 1 van de New Horizons-missie gaat nu echt beginnen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie meldt dat de eerste fase van de New Horizons-missie is begonnen. De ruimtesonde is onlangs wakker gemaakt en zal de komende maanden honderden foto’s maken van de dwergplaneet Pluto. Op basis van de foto’s kunnen wetenschappers nog beter de locatie van Pluto bepalen en dus de nodige koerswijzigingen uitvoeren.

Op dit moment is New Horizons nog 220 miljoen kilometer verwijderd van Pluto. Dit lijkt een flinke afstand, maar New Horizons raast met een flinke snelheid naar de koude dwergplaneet en haar manen. Op 14 juli arriveert de ruimtesonde bij Pluto. Dan zal de afstand tot de aarde 7,5 miljard kilometer zijn!

Wanneer kunnen we mooie foto’s verwachten?
De foto’s die de komende maanden gemaakt worden van Pluto en zijn vijf maanden zijn niet scherper dan de bekende Hubble-foto’s. De dwergplaneet zal dan nog een verzameling witte pixels zijn. Dit verandert in mei. Dan is de afstand klein genoeg om scherpere foto’s te maken van Pluto en zullen we dus de beste foto’s ooit van deze dwergplaneet te zien krijgen. Maar, het wordt dan alleen nog maar mooier. Tot 14 juli krijgen we dagelijks betere beelden teruggestuurd van de ruimtesonde.

“Nog nooit eerder legde een ruimtesonde zo’n grote afstand af om zijn hoofddoel te bereiken”, zegt Alan Stern, hoofdonderzoeker van de New Horizons-missie. “We zijn klaar om de onderzoeken te beginnen.”

Data verzamelen
Overigens start de New Horizons-ruimtesonde niet alleen met fotograferen. Ook andere instrumenten gaan aan het werk. Zo verzamelen instrumenten gegevens over de interplanetaire omgeving. Er wordt gemeten hoeveel hoogenergetische deeltjes van de zon de Kuipergordel bereiken. Daarnaast wordt de hoeveelheid stofdeeltjes gemeten. Ondertussen hopen onderzoekers ook nieuwe Kuipergordelobjecten aan te treffen. Misschien vangt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wel een glimp op van planeet X?

Niks missen over New Horizons?
Volg het New Horizons-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het New Horizons-nieuws. Meld je aan voor het Scientias Magazine (rechts) en wij sturen de eerste foto’s van Pluto zo snel mogelijk naar je toe!

Bronmateriaal

NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd