Familie GRAIL arriveert bij de maan

Zowel de sonde GRAIL-A als de sonde GRAIL-B bevindt zich vanaf nu in een baan rondom de maan. Tijd voor onderzoek!

De twee ruimtesondes verlieten de aarde al in september. En op de valreep van 2011 was het dan zover: GRAIL-A mocht zichzelf in een baan rondom de maan brengen. Dat lukte op oudejaarsdag. Een dag later wachtte GRAIL-B dezelfde opdracht. En ook die missie verliep succesvol.

WIST U DAT…

…er wetenschappers zijn die ervoor pleiten om op de maan te zoeken naar restanten van aliens?

De GRAIL-sondes zijn dus eindelijk op hun eindbestemming aangekomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze direct aan de slag kunnen. De komende tijd wordt gebruikt om de twee sondes op de juiste hoogte en met de juiste snelheid en met de juiste afstand tussen de twee in een baan rondom de maan te laten vliegen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de sondes in maart 2012 met het echte werk beginnen.

GRAIL staat voor Gravity Recovery And Interior Laboratory. De sondes gaan samen het zwaartekrachtveld van de maan in kaart brengen. Op basis van die informatie hopen wetenschappers ook meer te weten te komen over de samenstelling van de maan. En die informatie kan ons hopelijk weer vertellen hoe de maan en andere hemellichamen in ons zonnestelsel tot stand zijn gekomen. “De GRAIL-ruimtesondes zullen onze kennis van de maan en de evolutie van onze eigen planeet sterk vergroten,” voorspelt NASA-baas Charles Bolden.

Bronmateriaal

"NASA's Twin Grail Spacecraft Reunite in Lunar Orbit" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA/JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd