Falcon 9-test eindigt met zwarte rook

Een statische afvuurtest van de Falcon 9-raket eindigde dinsdag met zwarte rook. Twee seconden voordat de negen motoren van de eerste trap van de raket begonnen te branden, werd de lancering beëindigd. De motorkleppen werden direct gesloten, waarna het resterende raketkruit een flits van oranje vuur veroorzaakte.

Nadat de countdown werd stopgezet, pompte het bedrijf SpaceX de kerosine en vloeibare zuurstof uit de raket. De lancering werd beëindigd door een probleem met het ‘Spin Start’-systeem van de raket.

SpaceX gaat binnen vier dagen opnieuw een statische afvuurtest uitvoeren.

Het is mogelijk dat de eerste vlucht van de raket vertraagd wordt. Oorspronkelijk zou de vlucht op 22 maart plaatsvinden. Op aandringen van de Amerikaanse luchtmacht is de lancering verschoven naar 12 april. Mogelijk dat de falende statische afvuurtest de lanceerdatum opnieuw verschuift.

SpaceX heeft een contract van 1,6 miljard dollar gekregen van NASA om 15 Falcon 9-raketten te lanceren: drie testvluchten en twaalf missies om voorraad naar het internationale ruimtestation te sturen. Het bedrijf wil in de toekomst commerciële bemande ruimtevluchten uitvoeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd