Falcon 9 arriveert in Cape Canaveral

Vanaf eind dit jaar vliegt de spaceshuttle niet meer. Hoe zorgt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie er dan voor dat het internationale ruimtestation genoeg eten, drinken en experimenten krijgt? NASA maakt daarvoor gebruik van de kennis en kunde van SpaceX, een bedrijf uit de private sector.

SpaceX gaat voorraad vervoeren met de zogenaamde Dragon-capsule. De capsule wordt gelanceerd met een Falcon 9 raket. Deze raket zal later astronauten gaan lanceren. De laatste onderdelen van de eerste Falcon 9 raket arriveerden gisteren in Cape Canaveral.

De komende maanden worden alle onderdelen van de raket aan elkaar gekoppeld. Uiteindelijk zal de raket 47 meter hoog zijn, met een diameter van 3,6 meter.

“We verwachten over een tot drie maanden te lanceren”, vertelt Brian Mosdell van SpaceX. “Ons doel is een succesvolle eerste lancering. We nemen alle tijd die nodig is om door de data te werken, voordat we verder gaan.”

Nadat de raket compleet is, zal SpaceX een statische afvuurtest uitvoeren om te kijken of de raket klaar is voor de lancering.

SpaceX krijgt 1,6 miljard dollar van NASA om twaalf vluchten naar het internationale ruimtestation uit te voeren. De eerste demonstratievluchten beginnen dit jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd