Facebookberichten kunnen zo’n 21 gezondheidsproblemen voorspellen

Onder andere diabetes, een hoge bloeddruk en depressie kunnen door middel van je posts boven tafel komen.

De berichten die je op Facebook plaatst kunnen helpen bij het opsporen van aandoeningen, waaronder diabetes en een depressie. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in PLOS ONE. “We hopen dat deze inzichten kunnen worden gebruikt om patiënten en zorgverleners beter te informeren over hun gezondheid,” aldus hoofdauteur Raina Merchant.

Onderzoek
De onderzoekers verzamelden bijna 1000 personen en kregen inzage in al hun Facebookberichten en medisch dossier. Uiteindelijk analyseerden de onderzoekers zo’n 20 miljoen woorden. Hierbij letten ze voornamelijk op taalpatronen zoals bepaalde woorden, zinnen en clusters van verwante woorden.“Posts op sociale media vertellen vaak iets over iemands levensstijl en over hoe iemand zich voelt,” zegt Merchant. En het blijkt dat hier behoorlijk wat uit af te lezen valt. Zo verraden de berichten maar liefst 21 verschillende ziektes en aandoeningen waaronder diabetes, een hoge bloeddruk, psychoses en depressies.

Aandoeningen
Sommige aandoeningen die door de analyse boven tafel kwamen lijken enigszins voor de hand liggend. Het gebruik van de woorden ‘drinken’ en ‘fles’ duiden bijvoorbeeld op een alcoholprobleem. Andere waren niet zo duidelijk. Mensen die bijvoorbeeld het vaakst religieuze woorden gebruikten – zoals ‘God’ en ‘bidden’ – hadden 15 keer meer kans op diabetes dan degenen die deze termen het minst gebruikten. Bovendien blijkt uit de analyse dat vijandige woorden en uitdrukkingen – zoals ‘dom’ en sommige krachttermen – indicatoren zijn voor drugsgebruik en psychoses.

Verband
“Onze digitale berichten leggen aspecten van ons leven vast die waarschijnlijk heel anders zijn dan wat wordt vastgelegd in traditionele medische dossiers,” zegt onderzoeker Andrew Schwartz. “Veel studies hebben een verband aangetoond tussen taalpatronen en specifieke ziekten. Door veel medische aandoeningen te doorzien, krijgen we een helder beeld van hoe aandoeningen met elkaar samenhangen.”

Het onderzoek laat maar weer eens zien dat Facebook veel informatie over jezelf blootlegt. En soms zelfs meer dan je lief is. Zo blijkt dat sociale media je privacy ook bedreigen als je helemaal geen Facebook hebt. Hoe? Door je vrienden. Het blijkt dat met een schokkende 95 procent nauwkeurigheid informatie over jezelf op straat kan komen te liggen door de online posts van je vrienden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd