Facebook-vrienden vormen geen grote bedreiging voor relatie

liken

Een man moet van zijn vrouw al zijn ex-geliefden blokkeren op Facebook. Zo wordt hij niet verleid om een scheve schaats te rijden. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat dit niet zoveel zin heeft.

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten beweren dat een herinnering gevaarlijker is dan een Facebook-vriend. In een paper in het wetenschappelijke vakblad Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking concluderen zij dat mensen eerder worden verleid door een gedachte aan een potentiële geliefde dan door zijn of haar foto te zien in de Facebook-tijdlijn.

Dat wil niet zeggen dat Facebook totaal geen effect heeft. Dankzij Facebook wordt iemand wel herinnerd aan een ex. Dit geldt vooral voor mannen. Maar uiteindelijk zijn het de gedachten en herinneringen aan een persoon die de kans op vreemdgaan vergroten.

Facebook-partners
Opvallend is wel dat wanneer iemand een ex herkent op Facebook, dat de verwachtingen van de kwaliteit van alternatieve relaties dalen. Stel, Piet ziet zijn ex Els op Facebook, dan krijgt hij minder zin om een affaire met haar te beginnen, omdat hij minder verwachtingen heeft van een eventuele relatie met haar. Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat Facebook te veel alternatieven laat zien, waardoor de kwaliteit daalt. Een andere mogelijkheid is dat mensen niet alle potentiële partners als Facebook-vrienden hebben.

Krachtige herinnering
Een herinnering daarentegen is veel krachtiger. Wanneer een persoon alternatieve partners kan oproepen in zijn geheugen, dan is hij of zij negatiever over de huidige relatie.

Jonge, blanke vrouwen
De onderzoekers benadrukken dat alleen jonge mensen zijn ondervraagd. In het paper staat dat 371 studenten, waaronder 93 mannen, zijn ondervraagd met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar. Dat is erg jong. Het aantal blanke vrouwen is opvallend hoog. Daarnaast hebben de deelnemers een hoog opleidingsniveau, wat wellicht ook invloed heeft op de resultaten.

“Je kunt je ogen sluiten voor de realiteit, maar niet voor herinneringen, zei de dichter Stanislaw Jerzy Lec”, zegt editor Brenda K. Wiederhold. “En hoewel de resultaten misschien niet gelden voor oudere, getrouwde volwassenen, laat dit onderzoek wel het verschil zien tussen de kracht van technologie en de impact van onze herinneringen.”

Bronmateriaal

"Facebook or Memory—Which Is the Real Threat to Your Relationship?" - Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd