Facebook-verslaving is nu vast te stellen

Wetenschappers van de universiteit van Bergen hebben een test ontwikkeld waarmee u vast kunt stellen of u verslaafd bent aan Facebook.

Voor zover bekend is het de eerste wetenschappelijke test waarmee u uw verslaving aan dit sociale medium kunt vaststellen. De test is ontwikkeld door onderzoeker Cecilie Schou Andreassen. In de ontwikkeling van de test is ze veel te weten gekomen over verslavingen aan sociale media en het type mensen dat een grotere kans op zo’n verslaving loopt.

Jongeren
Haar resultaten zijn terug te vinden in het blad Psychological Reports. Uit haar studie blijkt dat jongeren een grotere kans lopen om verslaafd te raken aan Facebook dan ouderen. Mensen die angstig en op sociaal gebied onzeker zijn, gebruiken het ook vaker. Waarschijnlijk omdat ze het veilig vinden om online contacten te hebben. Vrouwen bleken ook een iets grotere kans te hebben op een Facebook-verslaving. Waarschijnlijk omdat zij van zichzelf al iets socialer zijn.

Netwerk
Mensen die heel georganiseerd en ambitieus zijn, lopen een minder grote kans op een verslaving aan Facebook. Zij zien het sociale medium vooral als een manier om hun netwerk te onderhouden. Ook zien ze hun profiel op Facebook vaker als een verlengstuk van hun werk en carrière. Mogelijk verklaart dat waarom ze er wat gemakkelijker afstand van kunnen nemen.

De stellingen

1. U besteedt veel tijd aan het denken aan Facebook of het plannen van het gebruik van Facebook.
2. U voelt de drang om Facebook steeds vaker te gebruiken.
3. U gebruikt Facebook om uw persoonlijke problemen te vergeten.
4. U heeft zonder succes geprobeerd om Facebook minder te gaan gebruiken.
5. U wordt onrustig als u verboden wordt om Facebook te gebruiken.
6. U gebruikt Facebook zoveel dat het een negatieve invloed heeft op uw werk of studie.

Symptomen
Verder blijkt uit het onderzoek ook dat de symptomen van een Facebook-verslaving in veel opzichten lijken op een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Opvallend genoeg vinden mensen het lastig om voor zichzelf vast te stellen of ze verslaafd zijn of niet. Want vinden ze Facebook nu gewoon heel leuk of kunnen ze echt niet zonder? Gelukkig hebben de onderzoekers nu goed nieuws voor deze mensen. En wel in de vorm van de Bergen Facebook Addiction Scale: een test waarmee u snel en gemakkelijk vast kunt stellen of u verslaafd bent of niet. De test bestaat uit zes stellingen die u moet beoordelen met heel zelden, zelden, soms, vaak en heel vaak. De stellingen vindt u in het vak hierboven. Wanneer u de stelling zeker vier keer met ‘vaak’ of ‘heel vaak’ beoordeelt dan wijst dat erop dat er sprake is van een verslaving.

Veel verder reikt het onderzoek voor nu niet. En dus kunt u enkel vaststellen of u verslaafd bent of niet. Of er bij het vaststellen van een verslaving vervolgstappen nodig zijn en hoe die vervolgstappen er dan uit moeten zien? Daar laten de onderzoekers zich niet over uit.

Bronmateriaal

"New Research about Facebook Addiction" - UIB.no
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sofiabudapest (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd