Facebook is goed voor offline relaties

Sommige mensen zijn bang dat sociale netwerksites hun ‘echte’ vriendschappen aantasten. Een onterechte angst, zo blijkt uit onderzoek.

Een studie van het Pew Research Center in Amerika toont aan dat mensen die Facebook gebruiken over het algemeen daarmee ook hun offline vriendengroep versterken. Dat wijst erop dat netwerksites dus geen bedreiging voor offline vriendschappen zijn, maar deze juist aanmoedigen.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 2255 Amerikanen. Iets minder dan de helft van de proefpersonen was actief op sociale netwerksites zoals Facebook. De gemiddelde Facebook-gebruiker bleek 229 online vrienden te hebben. Dat is ongeveer 48 procent van hun offline sociale netwerk.

WIST U DAT…

…150 vrienden ook online de max is?

Goede vrienden
Maar al die online vrienden hadden geen negatieve invloed op de offline variant. Sterker nog: het internet deed de offline vriendengroep goed. Gemiddeld heeft een Amerikaan twee hele goede vrienden. Maar de gemiddelde Facebook-gebruiker blijkt gemiddeld negen procent meer zeer goede relaties te hadden.

Steun
Ook bleken Facebook-gebruikers op meer steun te kunnen rekenen. Gemiddeld scoren Amerikanen op een schaal van 100 een 75 als het gaat om steun van anderen. Maar de Facebook-gebruikers scoorden een 80. Die vijf punten zijn een groot verschil. Ter vergelijking: mensen stijgen gemiddeld tien punten als ze getrouwd zijn of samenwonen.

De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook naar hun vertrouwen in anderen. Facebook-gebruikers bleken drie keer vaker te stellen dat de meeste mensen te vertrouwen waren. Dat laatste zou kunnen verklaren waarom mensen ook bereid zijn om zoveel persoonlijke informatie op hun profiel te zetten.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Sean MacEntee (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd