Eyjafjallajökull maakt prachtige rookring

  Rokers doen hun best om toeschouwers te entertainen door kleine rookringen te blazen. Ook de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull produceerde een prachtige rookring. De rookring was zo’n vijf minuten zichtbaar boven de actieve vulkaan en ging daarna in rook op.

  Het is niet de eerste keer dat een rookring zichtbaar is boven een vulkaan. In 2000 zagen fotografen eenzelfde gebeurtenis in Italië bij de vulkaan Etna. Het is nog onbekend hoe de rookringen ontstaan. Waarschijnlijk op dezelfde manier als rookringen van sigattenrokers ontstaan: doordat gas door nauwe openingen stroomt. In het geval van sigarettenrookringen stroomt rook door de nauwe opening van de mond.

  “De ring was vijf minuten zichtbaar en viel toen uit elkaar”, vertelt fotograaf Joseph Licciardi van de universiteit van New Hampshire. Hij zag de rookring op 1 mei. “Ik vind het fantastisch dat ik bij de gebeurtenis aanwezig was.”

  Eyjafjallajökull is nog steeds actief, hoewel de activiteit wel langzaam afneemt. Het is een kwestie van tijd voordat andere grote vulkanen uitbarsten op IJsland, zoals de grote Katla-vulkaan.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd