Extreem warme zomers worden ‘normaal’

  Onderzoek wijst erop dat de zomers in de tropen en op het noordelijk halfrond de komende jaren permanent warmer worden.

  “Volgens onze resultaten warmen grote delen van de aarde waarschijnlijk zo snel op dat zelfs de koelste zomers tegen het midden van deze eeuw warmer zijn dan de heetste zomers van de afgelopen vijftig jaar,” vertelt onderzoeker Noah Diffenbaugh.

  Hittegolf
  “Wanneer wetenschappers vertellen dat de opwarming van de aarde meer hittegolven veroorzaakt vragen mensen me vaak of dat betekent dat de hogere temperaturen normaal worden. Dat zette ons aan het denken. Wanneer mogen we verwachten dat de koelste temperaturen altijd hoger zijn dan de hoogste temperaturen van vroeger?”

  WIST U DAT…

  …NASA de opwarming van de aarde begin dit jaar duidelijk in beeld bracht met een filmpje?

  Analyse
  De onderzoekers analyseerden tientallen klimaatmodellen om te kunnen voorspellen wanneer de hete temperaturen ‘normaal’ zijn. Uit de analyse blijkt dat dat binnen zestig jaar het geval is. “We analyseerden ook de historische gegevens van weerstations wereldwijd om te achterhalen of de voorspelde opkomst van de hitte al begonnen was. We ontdekten dat de extreme hitte nu opkomt.”

  Mediterraanse gebied
  De tropen warmen het hardst op. In de periode tussen 2010 en 2039 zijn zeventig procent van alle seizoenen warmer dan de warmste seizoenen in de twintigste eeuw. China, Noord-Amerika en het Mediterraanse gebied warmen ook op, maar extreme hitte is daar pas in 2070 ‘normaal’.

  De resultaten zijn verontrustend, zo benadrukken de onderzoekers. De hitte kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de landbouw, flora en fauna en de volksgezondheid. Hittegolven kosten nu al regelmatig aan duizenden mensen het leven. Het is vooral verontrustend dat de opwarming zo snel gaat, zo concluderen de onderzoekers.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Caro (cc via Flickr.com).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd