Extreem pollenseizoen in de Verenigde Staten

  In het zuidoosten van de Verenigde Staten hebben veel inwoners last van het pollenseizoen. “De situatie is dit jaar erg slecht”, vertelt allergiespecialist Mona Mangat. “Ik doe dit werk nu zes jaar, maar kan me geen slechter jaar voor de geest halen.” Momenteel produceren eiken 3.000 tot 6.000 pollendeeltjes per kubieke meter. Tien deeltjes zijn al genoeg om een allergische reactie te veroorzaken.

  Meteoroloog John Feerick denkt dat het extreme pollenseizoen het gevolg is van een opvallend koude winter. “Sommige planten beginnen later met bloeien”, vertelt J.P. Levins. “Hierdoor start het pollenseizoen iets later, maar het zorgt er ook voor dat alle planten en bomen tegelijkertijd bloeien.”

  Binnen enkele weken produceren de bomen minder stuifmeel en hebben minder Amerikanen last van de pollen. Niet voor lang. Rond de zomer begint de tweede ronde: pollen van gras en tarwe.

  In Nederland begint het hooikoortsseizoen in april. Op de hooikoortskaart van de website Weer Online is te zien dat er al redelijk veel pollen in de lucht hangen. Hooikoortspatiënten doen er goed aan om de kaart regelmatig te controleren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen (weinig naar buiten, luchtfilter kopen voor in huis, natuurgebieden vermijden).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd