Extraverte mensen zijn gelukkiger

Voor extraverten is het gemakkelijker om gelukkig te zijn, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

De onderzoekers wilden achterhalen welke invloed persoonlijkheid heeft op geluk. Ze gingen daarbij uit van de ‘Big Five’ (de vijf persoonlijkheidskenmerken): extravert, neurotisch, open, meegaand en zorgvuldig (of ordelijk). Naast de persoonlijkheid werd ook gekeken hoe tevreden iemand met zijn of haar leven was.

Extravert
“We ontdekten dat mensen die heel extravert zijn, gelukkiger zijn met hun leven,” vertelt onderzoeker Ryan Howelle. “Dat komt omdat zij een positieve en nostalgische kijk op het verleden hebben en minder beheerst worden door negatieve gedachten en spijt.”

WIST U DAT…

Visie op het verleden
De onderzoekers concluderen dan ook dat het geheim van geluk ‘m in de visie op het verleden zit. Mensen die met een glimlach op het verleden kunnen terugkijken, zijn gelukkiger dan mensen die zich alleen negatieve dingen herinneren of spijt hebben van van alles. “Dat is goed nieuws, want alhoewel het moeilijk is om je persoonlijkheid te veranderen, ben je wellicht wel in staat om je kijk op tijd aan te passen en zo je geluk een boost te geven.” Door mooie herinneringen te koesteren en te proberen om nare herinneringen in een positief daglicht te zetten, kunnen mensen al gelukkiger worden, zo stellen de onderzoekers.

Het onderzoek is terug te vinden in de database ScienceDirect.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd