Explosief zusje hielp snelste ster op gang

zwiep

Wetenschapper hebben ontdekt dat de snelste ster uit de Melkweg ooit een explosieve tweelingzus had. En haar explosieve karakter kan verklaren waarom deze snelste ster nu zo’n enorme haast heeft.

De ster US 708 haast zich met een snelheid van 4,3 miljoen kilometer per uur door het heelal. Daarmee is het de snelste ster die ons tot op heden bekend is. Grote vraag is echter: waarom heeft de ster zo’n haast?

Onderzoekers hadden daar wel ideeën over. Zo vermoedden ze dat razendsnelle sterren zoals US 708 alleen zo’n grote snelheid kunnen krijgen als ze rakelings langs een zwart gat scheren. Maar dat is – verrassend genoeg – niet wat US 708 is overkomen. Een internationaal team van sterrenkundigen heeft namelijk de route die de ster heeft afgelegd, in kaart gebracht en ontdekt dat deze nooit in de buurt is geweest van het zwarte gat in het hart van onze Melkweg.

Maar hoe is de ster dan op snelheid geraakt? De onderzoekers komen met een andere verklaring: US 708 heeft een explosieve tweelingzus gehad. US 708 zou onderdeel hebben uitgemaakt van een ultracompacte dubbelster. Naast US 708 bestond deze dubbelster uit een zware witte dwerg die alle helium in de buurt opslokte en uiteindelijk ontplofte als supernova. Tijdens die explosie kreeg US 708 een enorme oplawaai en snelheid. “Onze waarnemingen en berekeningen vormen nieuw bewijs dat er een link is tussen heliumsterren en thermonucleaire supernova’s,” vertelt onderzoeker Thomas Kupfer. “We begrijpen nu weer iets meer van de mysterieuze explosies bij dit soort dubbelsterren.”

Bronmateriaal

"Snelste ster kreeg zwiep van zus" - RU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thomas Kupfer.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd