Explosie van SpaceX-raket blijkt een complex verhaal te zijn

Elon Musk, algemeen directeur van SpaceX noemt het “de moeilijkste en meest complexe mislukking die we in 14 jaar tijd hebben meegemaakt”.

Anderhalve week geleden explodeerde een draagraket van SpaceX op het lanceerplatform in Florida. Zowel de raket als de lading – waaronder een satelliet van Facebook – gingen verloren. Wat ging er precies fout? Dat is ingewikkeld, zo laat Musk nu weten.

WIST JE DAT…

…SpaceX ook werkt aan het recyclen van rakettrappen? Hierdoor kunnen de kosten van de ruimtevaart flink worden teruggebracht.

Zachte klap
De explosie vond plaats tijdens het tanken, zo’n acht minuten voordat de motoren van de Falcon 9-raket getest zouden worden. Voor zover we nu weten, ontstonden er problemen rond de zuurstoftank in de bovenste trap van de raket. “De motoren waren niet aan en er was geen andere hittebron,” stelt Musk. En toch ontstond er een explosie. “We proberen met name de zachte klap die een paar minuten daarvoor ontstond, te verklaren,” vertelt Musk. “Die kan afkomstig zijn geweest van de raket of iets anders.”

Beelden
En daarmee is het onderzoek naar de explosie nog in volle gang. SpaceX heeft iedereen die beelden van de explosie heeft, opgeroepen deze vrij te geven. Mogelijk kunnen deze beelden onthullen wat er precies fout is gegaan.

SpaceX is een private ruimteorganisatie die zich sinds 2002 bezighoudt met de ontwikkeling, bouw en lancering van raketten en ruimtecapsules. De ruimteorganisatie regelt in dienst van NASA onder meer de bevoorrading van het internationale ruimtestation. En op termijn is het de bedoeling dat SpaceX ook astronauten naar het ISS gaat brengen. Hoewel NASA aangegeven heeft nog steeds alle vertrouwen te hebben in SpaceX zullen de problemen met de Falcon 9-raket ongetwijfeld gevolgen hebben. Zo is het heel aannemelijk dat de eerste bemande SpaceX-vlucht – die voor eind volgend jaar gepland stond – wordt uitgesteld. Dat is teleurstellend. Niet alleen voor SpaceX, maar ook voor de opdrachtgever van die bemande missie naar het ISS: NASA. Het betekent dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie – als het gaat om het bemannen van het ruimtestation – langer dan gepland afhankelijk is van de Russen.

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd