Experts voorspellen dat de internetadressen binnen een jaar op zijn. De meeste internetgebruikers gebruiken IPv4. IPv4 bestaat uit een unieke reeks van 32 cijfers. Er zijn vier miljard unieke combinaties mogelijk. Op dit moment zijn er nog zo’n 232 miljoen IP-adressen over. Genoeg voor slechts 340 dagen.
Niet alleen iedere computer heeft een uniek IP-adres, ook smartphones (iPhone, Android), tablets (iPad) en gameconsoles (Nintendo Wii, Playstation 3) zijn voorzien van een unieke code. Maar denk ook eens aan intelligente airconditioners en koelkasten, die een internetverbinding nodig hebben om te werken en dus ook een eigen IPv4-reeks hebben. Kortom, u snapt wel dat de vier miljard adressen er al bijna doorheen zijn.
“Toen het IPv4-protocol dertig jaar geleden werd ontwikkeld, dachten deskundigen dat vier miljard adressen genoeg waren”, legt John Lindsay van het bedrijf Internode uit. “Er waren toen nog geen pc’s en ook geen mobiele telefoons. Kortom, veel meer dan vier miljard adressen leek onnodig.”
De oplossing: IPv6. IPv6 bestaat uit een unieke reeks van 128 cijfers. Iedere persoon op aarde zou met IPv6 de beschikking krijgen over 50.000 quadriljoen unieke adressen.
Er is één groot nadeel: ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet moet geüpgraded of vernieuwd worden om te werken met het nieuwe protocol. Sommige gebruikers zullen geforceerd worden om nieuwe hardware te kopen.
Toch is de komst van IPv6 zo goed als zeker. Anders kunnen we straks met z’n allen niet meer op het internet. En daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van.