ExoMars update: Trace Gas Orbiter in een goede baan om Mars

Wetenschappers hebben een teken van leven opgevangen van de Trace Gas Orbiter. Grote kans dat het ruimtevaartuig de juiste baan om Mars heeft bereikt. Helaas nog geen nieuws over Schiaparelli.

Schiaparelli is vermoedelijk om 16.48 uur op Mars geland. Toen begon het nagelbijten pas echt. We wachten immers al ruim twee uur op een signaal van de lander. In eerste instantie probeerde ESA dat met een radiotelescoop in India op te vangen, maar dat mislukte. Dat kwam overigens niet als een grote verrassing: men vermoedde al dat het signaal van Schiaparelli niet krachtig genoeg zou zijn om door de telescoop op aarde te worden opgevangen. Het betekende dat we nog iets langer geduld moesten hebben. Het verlossende signaal zou vervolgens via de orbiters Mars Express en Mars Reconnaissance Orbiter naar de aarde worden gestuurd, maar tot nu toe blijft het stil. We willen nog niet gaan doemdenken, maar het is geen goed teken dat er nog niets bekend is.

Morgenvroeg komt ESA met een update over Schiaparelli. Was de landing toch iets te ambitieus? Heeft dit gevolgen voor de ExoMars-rover? Of hebben we ons druk gemaakt om niets en geeft Schiaparelli vannacht toch nog antwoord? We weten het morgen.

Trace Gas Orbiter
Gelukkig is er ook goed nieuws. Terwijl Schiaparelli op de rode planeet plofte, was het andere deel van de ExoMars-missie – de Trace Gas Orbiter – bezig om zich in een baan rond Mars te nestelen. Daartoe moest de orbiter zijn raketmotor langdurig laten branden. Op het moment dat Schiaparelli op Mars landde, was die raketmotor nog steeds actief. Even na 18:00 uur kwam het signaal eindelijk binnen, toen de Trace Gas Orbiter aan de andere kant van Mars weer in beeld verscheen.

Rond 20:30 uur kwam het verlossende signaal binnen dat de TGO ook de juiste baan om Mars heeft bereikt. De orbiter zal in tegenstelling tot Schiaparelli wel langdurig actief zijn en onder meer onderzoek doen naar de atmosfeer van Mars. Men hoopt met name dat de orbiter kan vertellen waar het methaan – dat afkomstig zou kunnen zijn van een biologische (en mogelijke levende) bron – in de atmosfeer van Mars vandaan komt. Het is geen absurd idee, want wetenschappers beweren dat leven op Mars mogelijk is.

Dit artikel wordt niet meer bijgewerkt. Wil je de actuele status van Schiaparelli weten? Ga naar dit artikel.

Bronmateriaal

ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd