ExoMars-lander en -orbiter aan elkaar gekoppeld

De twee staan nu klaar voor hun lancering in maart. Naar verwachting komen ze in oktober aan bij Mars en dan zullen hun wegen zich weer scheiden.

Ook dit jaar staat er weer een missie naar Mars gepland. ESA en Roscosmos sturen een orbiter en lander naar de rode planeet. Zoals het er nu naar uitziet, kiest de missie (die onderdeel uitmaakt van de ExoMars-missie) volgende maand het luchtruim.

Koppelen
En dus wordt achter de schermen hard gewerkt om alles in orde te maken voor de lancering. Zo werden onlangs de orbiter (Trace Gas Orbiter) en lander (Schiaparelli) aan elkaar gekoppeld. Ze staan nu echt klaar voor de lancering en zullen elkaar tot 16 oktober vergezellen.

De Trace Gas Orbiter en Schiaparelli worden aan elkaar gekoppeld. Afbeelding: ESA / B. Bethge.
De Trace Gas Orbiter en Schiaparelli worden aan elkaar gekoppeld. Afbeelding: ESA / B. Bethge.

Orbiter en lander
In oktober komen de lander en orbiter namelijk aan bij Mars en zal de orbiter zich in een baan rond de rode planeet nestelen. De lander maakt zich los van de orbiter en daalt af naar het oppervlak van Mars.

De Trace Gas Orbiter (TGO) zal onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van Mars en de communicatie tussen Schiaparelli en de aarde regelen. Schiaparelli is eigenlijk een soort van proefkonijn. In de nabije toekomst (2018/2019) wil ESA een rover op Mars zetten. De geschiedenis heeft geleerd dat dat lastiger is dan gedacht en dus gaat ESA nu even oefenen met Schiaparelli. Overigens is dat niet de enige functie van de lander; als deze heelhuids op Mars landt, zal deze ook twee tot acht dagen onderzoek doen. Meer weten over de ExoMars-plannen? Lees er alles over in dit achtergrondartikel!

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd