Evolutie van sterrenstelsels in beeld

Wetenschappers hebben een overzicht gemaakt van de verschillende soorten sterrenstelsels in het heelal. Ze gebruikten daarvoor gegevens van de Hubble ruimtetelescoop en de Sloan Digital Sky Survey. Wat blijkt: in het jonge heelal kwamen meer onregelmatige sterrenstelsels voor dan in de nabije omgeving van het melkwegstelsel.

Uit het onderzoek blijkt dat drie procent van alle sterrenstelsels in het huidige universum elliptisch is. 72 procent heeft een spiraalvorm, tien procent een onregelmatige vorm en vijftien procent is lensvormig (tussen spiraalstelsels en elliptische stelsels in).

Toen het universum jonger was (minimaal zes miljard jaar geleden), had 52 procent van de sterrenstelsels een onregelmatige vorm. Vier procent was elliptisch, dertien procent was lensvormig en 31 procent was een spiraalstelsel.

Uit het onderzoek blijkt dat veel onregelmatige sterrenstelsels later transformeerden in spiraalstelsels. Waarschijnlijk kwam dit omdat sterrenstelsels samensmolten. Waarschijnlijk is het grote Andromedastelsel – een sterrenstelsel in de buurt van de Melkweg – op deze manier aan haar spiraalvormige structuur gekomen.

Bekijk de stamboom van het universum door hieronder op de kaart te klikken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd