Europese satelliet valt terug naar de aarde

goce

De buiten bedrijf geraakte GOCE-satelliet van ESA is vanmorgen vroeg richting de aarde gestort. Zoals verwacht verbrandde het grootste deel van de satelliet in de atmosfeer. Voor zover bekend hebben de overige brokstukken geen schade aangericht op aarde.

Eind oktober was de brandstof van de Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer – kortweg GOCE – opgeraakt. De afgelopen drie weken daalde de satelliet steeds verder en vanmorgen belandde de 1100 kilo wegende satelliet in de atmosfeer.

Naar schatting is 75 procent van de satelliet in de atmosfeer vergaan. De overige 25 procent zou het oppervlak van de aarde gehaald hebben. Hoewel 25 procent van 1100 kilo indrukwekkend lijkt, is het goed om die hoeveelheden in perspectief te plaatsen, vindt expert Heiner Klinkrad. “De één ton wegende GOCE-satelliet is slechts een kleine fractie van de 100 tot 150 ton door mensen gemaakte ruimteobjecten die elk jaar de aardse atmosfeer binnendringen. “In de 56 jaar ruimtevaart is zo’n 15.000 ton door mensen gemaakte ruimteobjecten de atmosfeer binnengekomen, daarbij is tot op heden nog nooit een mens gewond geraakt.”

GOCE werd in maart 2009 gelanceerd en bestudeerde onder meer de aardse zwaartekracht. De satelliet gaf ons meer inzichten in onder meer het gedrag van ijs op aarde, het hart van onze planeet, de zeespiegel en windsnelheden in het bovenste deel van de atmosfeer.

Bronmateriaal

"GOCE gives in to gravity" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / AOES Medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd