Europese astronomen ontdekken komeet

komeet

Een team van Europese astronomen heeft een nieuwe komeet ontdekt. De baan van de komeet ligt tussen Jupiter en Mars in. Het gaat om een kleine komeet die niet dicht bij de aarde in de buurt zal komen.

De komeet heeft de naam P/2014 C1 gekregen. De komeet werd ontdekt met behulp van een telescoop op Tenerife. De International Astronomical Union heeft het bestaan van de komeet inmiddels bevestigd.

De komeet is niet zo gemakkelijk te zien. De onderzoekers ontdekten de komeet door beelden die kort na elkaar gemaakt werden, naast elkaar te leggen en te kijken of er objecten waren die tegen de met sterren gevulde achtergrond bewogen.

De komeet. Afbeeldingen: FRAM / GLORIA / Martin Masek.
De komeet. Afbeeldingen: FRAM / GLORIA / Martin Masek.

Onderzoekers zoeken momenteel heel actief naar kometen en planetoïden en met grote regelmaat worden dan ook nieuwe hemellichamen ontdekt. Onderzoekers zijn met name geïnteresserd in objecten die dicht bij de aarde in de buurt komen of (op lange termijn) zelfs een gevaar voor de aarde kunnen gaan vormen. Kometen zijn bovendien heel interessant, omdat onderzoekers ervan uitgaan dat deze onder meer de aarde van water voorzagen. Om daar meer over te weten te komen, bestuderen ze kometen graag. Dat onderzoek krijgt later dit jaar een ongelofelijk impuls, wanneer ruimtesonde Rosetta een bezoekje gaat brengen aan een komeet.

Bronmateriaal

"A good year to find a comet" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TOTAS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd