Europeanen worden minder gelukkig van lange werkdagen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Europeanen gelukkiger zijn als ze minder lang werken. In de Verenigde Staten is de situatie anders. Amerikanen worden niet gelukkiger, maar ook niet minder gelukkig van lange werkdagen.

Professor Adam Okulicz-Kozaryn van de universiteit van Texas stelde een aantal vragen aan Amerikanen en Europeanen. Het percentage Europeanen dat zichzelf omschreef als ‘zeer gelukkig’ daalde van 28 naar 23 procent wanneer de werkuren stegen van 17 uur per week naar meer dan 60 uur per week.

Amerikanen die veel werkten of Amerikanen die weinig arbeid verrichtten hadden een stabiel gelukspercentage van 43 procent. Het gaat hier om een combinatie van de antwoorden ‘zeer gelukkig’ en ‘gelukkig’.

Verschil
“Europeanen zijn meer bezig met genieten van het leven. Vrije tijd is voor hen heel belangrijk”, concludeert Okulicz-Kozaryn. “Amerikanen zijn voornamelijk bezig om hun inkomen te verhogen. Amerikanen en Europanen lijken dus naar iets anders te streven.”

Meer factoren
Toch meldt Okulicz-Kozaryn dat geluk niet alleen afhangt van het inkomen. “Geluk hangt ook af van hoe tevreden iemand is met zijn gezondheid, met zijn werk en met zijn familie en vrienden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd