Europa’s oceaan creëert mogelijk de warmte en energie die buitenaards leven nodig heeft

  chaos

  Jupiters maan Europa wordt gezien als de place to be voor buitenaards leven. En een nieuw onderzoek onderschrijft dat nu: wetenschappers stellen dat zich in de oceaan onder het oppervlak van Europa waarschijnlijk stromingen bevinden die hitte en energie produceren die de aanwezigheid van leven daar mogelijk aannemelijker maken.

  Wanneer we het oppervlak van Europa – met name nabij de evenaar – bekijken, zien we totale chaos (zie ook de afbeelding hierboven). Het ijs is er verstoord geraakt. In een nieuw onderzoek komen onderzoekers nu met een verklaring voor die chaos. De chaos zou het resultaat zijn van convectie in de ijslaag die Europa bedekt en die convectie wordt versneld door hitte afkomstig van de oceaan.

  “De processen die we op Europa zien, herinneren ons aan de processen op aarde,” stelt onderzoeker Krista Soderlund. Ze wijst erop dat vergelijkbare processen ook op Antarctica spelen en er vergelijkbare chaotische patronen veroorzaakt hebben.

  Als de voorzichtige conclusies uit dit onderzoek overeind blijven, bewijst dat dat er interactie is tussen de oceaan en Europa’s ijskap. “Dat betekent: meer bewijs dat de oceaan er is, dat deze actief is en dat er interessante interacties gaande zijn tussen de oceaan en de ijskap en dat zet ons allemaal aan het denken als het gaat over de mogelijkheid van leven op Europa,” legt onderzoeker Britney Schmidt uit.

  Bronmateriaal

  "Model Suggests Ocean Currents Shape Europa’s Icy Shell in Ways Critical for Potential Habitats" - Utexas.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / University of Arizona.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd