‘Europa verliest de strijd tegen de superbacterie’

Europa dreigt de strijd tegen superbacteriën zoals NDM-1 te verliezen, zo waarschuwen onderzoekers. Superbacteriën zijn niet te bestrijden en kosten jaarlijks 25.000 Europese levens.

Mede doordat artsen diverse vormen van antibiotica zo nonchalant voorschrijven, zijn steeds meer bacteriën resistent geworden voor het wondermedicijn. En dus zijn deze bacteriën niet meer te bestrijden met de huidige middelen. Het is een kritieke situatie, zo benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nieuw medicijn
Jarenlang hebben we vertrouwd op de antibiotica: een wondermiddel dat nu hard op weg is om zinloos te worden. Het is tijd voor nieuwe medicijnen die de resistente bacteriën verrassen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: vind eerst maar eens een goedje waar de bacteriën wel op reageren. En daarna volgt nog een heel traject voor zo’n middel op de markt komt.

WIST U DAT…

NDM-1
Maar de nood is hoog. De superbacteriën dringen de mensheid in een hoek. De WHO waarschuwt zelfs voor wereldwijde infecties die niet te bestrijden zijn. Een bekend voorbeeld is het enzym NDM-1 dat onlangs nog voor veel onrust zorgde. Dit enzym hecht zich aan gevaarlijke bacteriën en zorgt er zo voor die resistent worden. Het enzym belandde in Europa doordat Europeanen deze tijdens cosmetische ingrepen in landen als Pakistan en India opliepen.

India
NDM-1 is resistent voor één van de belangrijkste en krachtigste vormen van antibiotica. Uit onderzoeken in India – waar NDM-1 ontstond – blijkt dat het enzym ook in steeds meer drinkwater voorkomt. Inmiddels kunnen miljoenen mensen wel eens drager van het enzym zijn. Het enzym heeft zich ondertussen ook al gebonden aan bacteriën die cholera en dysenterie veroorzaken.

Actie
Volgens de WHO is het belangrijk dat landen wereldwijd de handen ineenslaan. Steeds meer mensen gaan op verre reizen en komen mogelijk in aanraking met dit soort stoffen. Daarom is het zaak dat landen niet op eigen houtje, maar samen op zoek gaan naar een oplossing.

Op dit moment is het belangrijk dat resistente bacteriën een halt worden toegeroepen. Ook de ontwikkeling van nieuwe medicatie staat hoog op de agenda. Want haast is geboden: wij moeten de superbacteriën verrassen in plaats van andersom.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd