Europa had een eigen, unieke wolharige mammoet

mammoet

Wetenschappers hebben ontdekt dat de wolharige mammoet die meer dan 30.000 jaar geleden in Europa leefde genetisch heel anders was dan de mammoeten in andere delen van de wereld. Blijkbaar was Europa een eigen, unieke mammoet rijk.

Zo’n 120.000 jaar geleden veranderde het klimaat. Het werd warmer. En dat was een probleem voor de wolharige mammoeten die vooral op een koud klimaat waren ingesteld. Hun aantallen liepen drastisch terug en er ontstonden enkele sterk geïsoleerde populaties, zo schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Eén van deze geïsoleerde populaties bevond zich in Europa en was zo geïsoleerd dat deze uitgroeide tot een nieuwe lijn mammoeten: de mammoet Europese stijl.

WIST U DAT…

…onlangs vloeibaar bloed van een mammoet is ontdekt?

De Europese mammoet verdween zo’n 30.000 jaar geleden al. En wel door toedoen van de Siberische mammoeten. Zij koloniseerden Europa en de Europese mammoet delfde het onderspit.

Maar ook de Siberische mammoeten hadden het eeuwige leven niet. Zo’n 20.000 jaar geleden kwam er een einde aan de laatste ijstijd en stegen de temperaturen opnieuw. Dit keer werd het de mammoet fataal. De laatste mammoeten stierven naar schatting enkele duizenden jaren geleden uit.

Bronmateriaal

"Skiftande klimat formade mammutarnas öde" - NRM.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Flying Puffin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd