Hoewel Messier 78 (M78) al talloze malen gefotografeerd werd in al zijn pracht en verscheidenheid, publiceerde ESA onlangs deze nieuwe close-up foto’s gemaakt met de recent gelanceerde Euclid telescoop. Dit zijn één van de eerste kiekjes om ons verder te doen verwonderen over de processen binnen deze stellaire kraamkamer en over de ongeëvenaarde kwaliteit van deze nieuwe telescoop.
Messier 78 (ook wel M78 of NGC 2068) is een ster vormende reflectienevel in het sterrenbeeld Orion, en bevindt zich op een afstand van ongeveer 1.600 lichtjaar van onze planeet. De nieuwe en uiterst gevoelige instrumenten van Euclid kunnen op zulke afstanden objecten detecteren vanaf slechts enkele Jupitermassa’s al. Ook kunnen de infraroodsensors scherper en dieper dan ooit door de verhullende sluiers van deze stellaire kraamkamer blikken en onthullen daarmee nieuwe regionen van stervorming. Sommige kleinere, sub-stellaire objecten in Messier 78 worden daarmee voor het eerst geregistreerd.
Het resulteerde tot deze schitterende opname in ongekend detail van M78:
Bovenaan de foto is tevens de heldere nevel NGC 2071 zichtbaar, en naar de onderkant van deze foto toe is bovendien nog een derde regio van stervorming te zien (met een verkeerslicht-achtige verschijning). Dit onderste gebied is een donkere nevel die sterren van kleiner massa produceert en tot een staart van nieuwgevormde sterren achterlaat. Een nadere detail opname van dit onderste deel vervolgt:
Hierop toont zich bovendien goed hoe nieuw gevormde sterren een ‘holte’ creëren in de omringende stofwolk door het genereren van verschillende stromingen of ‘wind’ aan geladen deeltjes. De getoonde kleuren verklaren zich vooral door geïoniseerd waterstofgas (het belangrijkste bestanddeel van de wolk; blauw) en de absorptie en verstrooiing van licht door stofdeeltjes (rood).
De tweede detail uitsnede van Euclid’s opnamen van Messier 78 toont honderden sterren, sommige helderder dan andere. De sterren lijken hun wolkachtige omgeving in paars te verlichten. Een donkerder structuur overspant de afbeelding in een boog van linksboven naar rechtsonder:
Naast infraroodsensors (de ‘NISP’-camera’s) kan de sonde tevens zichtbaar licht observeren (diens ‘VIS’-camera’s). Tezamen resulteert het gecombineerd zichtvermogen van Euclid in meer dan 300 duizend nieuw ontdekte objecten om nader te onderzoeken door wetenschappers, alleen al in het blikveld van de overzichtsfoto van M78! Wij kunnen daarom niet wachten op hetgeen Euclid nog meer in petto heeft aan foto’s en bevindingen de komende maanden en jaren.
Bestudeer deze opnamen van Messier 78 eventueel zelf verder in ESA’s Sky browser door hier te klikken, en wellicht tref je nog veel meer verborgen details! Of klik hier om de foto in hogere kwaliteit te bekijken en te downloaden.
De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.