EU financiert in beveiligingsapparatuur voor vliegtuigen

De Europese Unie financiert een Brits onderzoek, dat kijkt of technologie kan worden ingezet om het gedrag van mensen aan boord van vliegtuigen te controleren. Hierbij gebruiken de wetenschappers een combinatie van camera’s, microfoons, computersystemen en sensoren.

In de toekomst waarschuwen deze systemen de piloot als passagiers zich verdacht gedragen, aldus de Britse onderzoekers die al proeven deden aan boord van een Brits vliegtuig. Het is ook niet zo verwonderlijk dat de EU financiert in een Britse Universiteit. Engeland is namelijk een groot voorstander van bewakingscamera’s met gezichtsherkenning.

Proeven
Tijdens een proef hebben de Britse wetenschappers het computersysteem getest in een nagebouwde Airbus. Het systeem let op verdachte situaties, zoals wanneer twee passagiers samen het toilet ingaan of passagiers die geagiteerd lijken. De ingebouwde microfoons luisteren vervolgens de gesprekken af en worden met behulp van speciale software geanalyseerd op terroristisch gerelateerde opmerkingen. In het toilet zijn zogeheten ‘bomsnuivers’ aanwezig, die ‘ruiken’ of er bommen worden geassembleerd.

Nog niet voor nu
Het lijkt erop dat de angst voor terroristische aanslagen steeds meer van onze privacy eist. De EU is voorlopig echter nog niet van plan om een dergelijk systeem te verplichten. Maar mocht dit toch ooit gebeuren, dan zal dat waarschijnlijk resulteren in hogere kosten voor vliegtuigpassagiers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd